Delta CrashIndie, Alternative, Rock

Vroeger was alles beter. Wie kent dat knagende gevoel beter dan de jonge twintiger, die vreest dat de onbekommerde jaren nooit meer zullen terugkeren? Die liever mijmert over het verleden dan vooruit te blikken op de toekomst. Die met veel meer vragen blijft zitten dan er antwoorden zijn. Delta Crash slaagt erin om in deze onzekere tijden net dat onheilspellende gevoel op te roepen. Hun galmende sound volgt geen enkele trend, maar hamert rechtstreeks op het gemoed en de trommelvliezen.

Je zou ze makkelijk twintig jaar eerder kunnen situeren, maar Delta Crash ontstond wel degelijk pas in 2012 toen de vier groepsleden – Koen De Gussem (zang en gitaar), Kenny Lason (gitaar), Bert Vanderbeken (bas) en Bert Lachaert (drum) – de krachten bundelden. Vier muzikanten die hun sporen verdienden in het lokale circuit, maar pas met Delta Crash hoge ogen wisten te gooien. 

I never have been this close from being that far
Far away from home is where we are


Het parcours van Delta Crash de laatste jaren was een gestage klim waarbij geen enkele stap werd overgeslagen. Nochtans zijn er intussen bewijzen en adelbrieven genoeg. Van een selectie voor De Nieuwe Lichting op Studio Brussel in 2015, naar een derde plek op het Oost-Vlaamse muziekconcours Oost.Best datzelfde jaar en als klap op de vuurpijl de publieksprijs in de finale van Humo's Rock Rally in 2016. Tussendoor stond Delta Crash ook op de planken van de AB, Cactus Brugge, de Vooruit en op het Groot Podium tijdens de Gentse Feesten. Het wil niet alles zeggen, maar het moge wel duidelijk wezen dat Delta Crash evolueerde in een band waarmee rekening gehouden moet worden.

Delta Crash ontwikkelde de voorbije jaren dan ook een eigen geluid dat zich geen barst aantrekt van wat de gemene deler of gemiddelde luisteraar als hip beschouwt. Hun in galm gedrenkte sound zal bij sommige luisteraars echo's oproepen van groepen als Joy Division, Interpol, Suède of Oasis, niet toevallig archetypische en bijna tijdloze rockbands. Poprock van een rauwe eerlijkheid is het: de soundtrack voor de twintiger die vreest dat de beste jaren voorbij zijn, maar die tegelijk nog te jong is om al oud genoemd te worden. De teksten van zanger Koen De Gussem baden in melancholie en een onderhuids onbehagen sluimert door in elk klein element. 

Shimmer of time
Want to grow younger than I have now


Het Wetterse viertal kan na een viertal jaar al terugblikken op een uitgebreid live-cv, en wist dat enkel en alleen op basis van een vooruitgesnelde reputatie voor mekaar te krijgen. Pas in maart 2017 verschijnt hun eerste echte wapenfeit, Blue Embrace, een EP die ze momenteel opnemen bij producer Reinhard Vanbergen. Vroeger was alles beter, dat klopt misschien nog steeds. Maar voor een groep als Delta Crash ziet de toekomst er toch ook niet al te somber uit.

Reacties