Francesca VanthielenSprekers

SOS Noordpool

Een koude kwestie voor een warme vrouw: Francesca Vanthielen is begaan met alles wat er gebeurt op de Noordpool. Ze maakte er haar masterproef over en trok ook al eens voor Greenpeace naar dit ogenschijnlijk rustige oord van sneeuw en ijs. Maar schijn bedriegt, want op en rond de Noordpool liggen ook enorme olie- en gasvoorraden. Genoeg om aan het huidige consumptieverbruik dertien jaar aan de wereldvraag te kunnen voldoen.

Door de opwarming van de aarde smelt tijdens de zomermaanden steeds meer ijs binnen de poolcirkel waardoor het voor oliemaatschappijen mogelijk wordt deze voorraden aan te boren. De eerste stappen zijn gezet. Shell en Gazprom hebben contracten binnen om testboringen op te starten. Maar houden zij rekening met de weersomstandigheden die door de klimaatsverandering steeds meer onvoorspelbaar en grillig worden? Zullen zij in het geval van olierampen zoals in de Golf Van Mexico in 2010 gewapend zijn om de gevolgen te beperken? Zijn olietankers bestand tegen de stormen die snel en heftig kunnen opsteken in dit noordelijke gebied?


We mogen de toekomst van de Noordpool niet overlaten aan het politieke machtsspel dat nu volop gespeeld wordt. Net als de Zuidpool zou ook de Noordpool het statuut van een wereldreservaat moeten krijgen. Francesca Vanthielen maakt u warm voor de goede zaak.


Voorwaarden
Voor een zittend publiek
Ook schoolvoorstellingen mogelijk vanaf 3de graad middelbaar.

Beschikbare Periode
Datum overeen te komen

Technisch
1 handenvrije loopmicrofoon of dasspeldmicrofoon + bescheiden geluidsversterking + beamer met aansluiting op laptop + wit scherm (voor projectie foto’s en video) + tafel + 1 technieker, te voorzien door de organisatie

[Foto © Michel Hakim Moldenhauer]

Reacties